Δρ. Manuel Tornel

Ερευνητής στον τομέα Αμπελουργίας του προγράμματος ITUM-IMIDA

Θέμα ομιλίας: «Στο Διεθνές Συνέδριο Σταφυλιού της Freskon 2018 ο Δρ. Tornel θα μας μιλήσει για το έργο του πάνω στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών επιτραπέζιου σταφυλιού, με κατοχυρωμένα εμπορικά δικαιώματα και ανθεκτικότητα στις ασθένειες».


Ο Δρ. Manuel Tornel εργάζεται ως ερευνητής στο πρόγραμμα IMIDA, το οποίο ανέπτυξε τις καλλιέργειες επιτραπέζιων σταφυλιών ITUM. Κατά τη διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος IMIDA-ITUM έχουν αναπτυχθεί 16 νέες ποικιλίες σταφυλιού που ξεχωρίζουν για την τραγανή υφή τους, με τις οκτώ από αυτές να είναι λευκού χρώματος, τις έξι κόκκινου και τις δύο μαύρου. Η καλλιέργειά τους καταλαμβάνει ήδη πάνω από 6.000 στρέμματα, έκταση που ξεπερνά σε ποσοστό το 10% της τοπικής παραγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών από το 2013 και μετά.

Πριν μία δεκαετία, η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στην ανθεκτικότητα των ποικιλιών σε ασθένειες, ένα έργο που είχε ως αποτέλεσμα την ποικιλία σταφυλιού «Itumfifteen», την πρώτη κατοχυρωμένη ποικιλία με γονίδια ανθεκτικά στο ωίδιο. Η καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας συμφέρει τον παραγωγό και συμβαδίζει με τις προδιαγραφές της βιώσιμης γεωργίας, καθώς τον βοηθά να μειώνει τις απώλειές του και έχει περιορισμένες ανάγκες σε φυτοπροστασία. Έτσι, ο καλλιεργητής είναι σε θέση να προσφέρει στον καταναλωτή προϊόντα χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων, των οποίων η διαδικασία παραγωγής θα έχει σαφώς μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Το ερευνητικό πρόγραμμα IMIDA-ITUM ξεκίνησε αρχικά για να βοηθήσει τους εγχώριους παραγωγούς, όμως καθώς το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν μεγάλο, υλικό του έχει ήδη ταξιδέψει στο Περού, στη Χιλή, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία.